Hoppfullt

Livet som veterinärstudent och tokig kaninhoppare

Biokemi får bli sista

Publicerad 2013-11-07 21:07:00 i Veterinärplugg,

Nu tänkte jag runda av kvällen med lite biokemiplugg. (Men som ni märker försöker jag desperat undkomma genom att skriva en massa blogginlägg.) Biokemi är ett förvirrande ämne, biologi och kemi på samma gång, tänk er det liksom.
 
Den biokemin jag håller på med just nu handlar mest om celler och hur cellen är uppbygd på molekylnivå, hur alla organeller (cellorgan), cellmembran och celltransporter fungerar.
 
En cell är som en liten kropp inne i kroppen. Den har allt den behöver, ett reproduktionssystem, en kopiator, en energifabrik och en avfallskvarn. Den har väggar och vissa har till och med distinkta golv och tak, allt beroende på var de sitter och har för funktion. Cellen har också en stomme som håller formen och dessutom har den små järnvägar överallt så att molekyler lätt ska kunna ta sig fram i cellen. Alla dessa smådelar i cellen byggs upp på fiffiga sätt med hjälp av proteiner, kolhydrater och fetter. De kallas organeller, alltså organ i cellen, och självklart har de massa fina namn.
 
 
Reproduktionssystemet räknar jag som DNA. Där all information cellen behöver finns lagrad.
Kopiatorn innefattar bl a RNA och ribosomer
Energifabriken är mitokondrierna
Avfallskvarnen är lysosomern
Stommen och järnvägarna är cytoskelettet
 
När man inser hur det hela hänger ihop är det väldigt fascinerande men vägen dit tycks ibland oändligt lång. Och när man väl tagit paus vill man inte gärna starta motorn igen, attans att tentan inte väntar på att man ska orka ta tag i plugget.
 
Bjuder på en bild från allas vårt älskade Wikipedia, ni kan ju roa er med att försöka lista ut vad pilarna pekar på!
 
/Sofia

Kommentarer

Postat av: Johanna

Publicerad 2013-11-09 02:14:45

Kan fortfarande inte förstå att det finns små celler med massa information m.m. Har ju inte sett det själv! Även svårt att föreställa sig allt som sker inom en! Fascinerande är det!! :D

Svar: Nej det är svårt. Blir lite enklare att förstå när man tittar på dem i mikroskop men fortfarande helknasigt.
Sofia

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sofia

Matte till en dvärghare, med allt vad det innebär, och en dvv/hoppkorsning som är den goaste kaninen som skuttat på jorden. Jag pluggar sedan hösten 2013 till veterinär i Uppsala och blir färdig januari 2019. Jag hjälper också till med en härlig liten shetlandsponny med mycket lurv vars favoritsyssla är att spana in tjejer.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela